دانش مدیریت دست راست مدیران موفق امروزی است و تحصیل در رشتههای مدیریتی میتواند مسیری برای افزایش دانش باشد. رشتههای مدیریت در دانشگاه در شاخههای مختلفی مانند مدیریت اجرایی، رشته مدیریت بازرگانی، مدیریت شهری و… ارائه میشوند. گاهی اوقات مدیرانی که برای تحصیل در دانشگاهها اقدام میکنند، بعد از مدتی بدون اینکه مدرک تحصیلی بگیرند، انصراف میدهند. علت هم این است که مباحث و موضوعاتی که آموزش داده میشود، اصول پایهای است که مدیران به صورت کامل با آنها آشنا هستند. یادگیری آنچه از پیش میدانید، نتیجهای جز اتلاف وقت ندارد.
اگر قصد دارید در زمینه مدیریت تحصیل کنید، ابتدا لازم است تحقیقاتی درباره گرایشهای رشته مدیریت و آنچه در این دورهها آموزش داده میشود، انجام دهید. با این کار میتوانید گرایشی را انتخاب کنید که بیشترین میزان هماهنگی با نیاز آموزشی شما را داشته باشد. بعد از مطالعه این مقاله با رشته EMBA آشنا میشود.
مدیریت اجرایی چیست؟
مدیریت اجرایی (EMBA) رشتهای است که در راستای تربیت همه جانبه مدیران برای اداره یک سازمان ارائه میشود. در واقع هدف از ارائه این رشته آمادهسازی مدیران برای برنامهریزی، ایجاد هماهنگی و انسجام در سازمان و مدیریت فرایندهاست. رشته مدیریت اجرایی شما را با بخش عملی و کاربردی مدیریت آشنا میکند و چیزی فراتر از دانش تئوری و اطلاعات ثبت شده روی کاغذ است.
به عبارت دیگر این رشته روی مهارتهای مدیریت متمرکز میشود. مدیرانی که در این رشته تحصیل میکنند، میتوانند به کمک اطلاعات و تجربیات به دست آمده، تغییرات مثبت و نوآوریهای کارساز در سازمان ایجاد کنند و آن را به سمت اهداف پیش ببرند.
تعریف مدیریت اجرایی
در ابتدا باید بدانید که emba مخفف چیست؟ EMBA مخفف عبارت executive MBA است. ما در سازمانهای ایرانی مدیر اجرایی را به عنوان مدیرعامل سازمان میشناسیم که معمولا بالاترین رتبه در سازمان را دارد. این فرد توسط هیئت مدیره انتخاب میشود و به نوعی نایب اعضای هیئت مدیره در سازمان است.
برای درک تعریف مدیریت اجرایی در ادامه وظایف این شخص را در سازمان توضیح دادهایم.
- این فرد رابط میان اعضای سازمان و هیئت مدیره است و در موارد خاص با مشتریان نیز ارتباط دارد.
- تدوین استراتژیهای کوتاهمدت و بلندمدت سازمان به تنهایی یا به همراه سایر مدیران.
- تعیین اهداف و ماموریتها هم به صورت کلی و هم برای پوزیشنهای شغلی مختلف.
- ارزیابی عملکرد زیردستان.
- سنجش فرایندهای داخلی و خارجی سازمان و بازخورد گرفتن از آنها برای پیدا کردن نقاط ضعف و قوت.
- سنجش و ارزیابی ریسک های سازمان.
- مدیریت نوآوری ها.
- برنامهریزی برای تأمین منابع.
آشنایی با رشته مدیریت اجرایی
رشته مدیریت اجرایی به نوعی سطح کارشناسی ارشد MBA محسوب میشود که برای مدیران شرکتها و مدیران ارشدی که اکنون در سمت مدیریت فعالیت دارند، طراحی شده است.
دانشجویان این رشته افرادی هستند که قصد دارند سطح علمی خود را در حین کار کردن در سازمان بالا ببرند و تجربه خوبی در زمینه مدیریت دارند. به همین دلیل از مباحث تئوری گذشتهاند و بیشتر قسمتهای کاربردی و اجرایی علم مدیریت برایشان کاربردی است. درباره پدر علم مدیریت بیشتر بخوانید.
گرایشهای مدیریت اجرایی
برای آشنایی با این رشته در ادامه گرایشهایی که در این دوره تدریس میشود را نام بردهایم.
- گرایش مالی و حسابداری
- گرایش مدیریت فرایندها
- گرایش مدیریت استراتژیک
- گرایش بازاریابی
- گرایش منابع انسانی
هر کدام از گرایشهای مدیریت اجرایی به صورت تخصصی در یکی از حوزههای مربوط به این رشته کار میکنند.
البته هر گرایشی را که انتخاب کنید، مباحث کاربردی درباره سایر شاخهها را نیز میآموزید. زیرا مدیریت مهارتی همه جانبه است و یک مدیر باید بتواند قسمتهای مختلف سازمان را هدایت کند. با شرح وظایف مدیر داخلی اینجا آشنا شوید.
تحصیل در رشته مدیریت اجرایی
اولین شرط برای تحصیل در رشته مدیریت اجرایی، بهرهمندی از سابقه مدیریتی است. معمولا دانشجویان این رشته افرادی هستند که هم اکنون در سازمانی به عنوان مدیرعامل یا یکی از مدیران ارشد فعالیت دارند. به همین دلیل آنچه حین تحصیل در این رشته یاد میگیرند را میتوانند به صورت عملی در محیط کاری خود تجربه کنند. در این رشته مدیریت در دنیای واقعی تدریس میشود و با آنچه به صورت تئوری میخوانیم، متفاوت است.
برای تحصیل در رشته مدیریت اجرایی باید برنامه موسسات آموزشی مختلف را باهم مقایسه کنید تا بتوانید به موسسهای بروید که مباحث آموزشی آن با اهداف کاری شما تناسب دارد.
بازار کار رشته مدیریت اجرایی
همانطور که گفته شد، افراد برای تحصیل در رشته EMBA باید سابقه مدیریتی داشته باشند. به همین دلیل بسیاری از دانشجویان این رشته، در حین تحصیل مشغول به کار هستند و بازار کار رشته مدیریت اجرایی برایشان اهمیت زیادی ندارد. EMBA به شما کمک میکند از یک مدیر خوب به یک مدیر عالی تبدیل شوید؛ بنابراین به کمک مدرک این رشته و مهارتهایی که در آن میآموزید، میتوانید سمتهای بالاتر مدیریتی در سازمان را به دست آورید.
بازار کار رشته مدیریت اجرایی با پیشرفت کسب و کارها، گستردهتر میشود. در حال حاضر همه سازمانها به مدیرانی نیاز دارند که بتوانند ابعاد مختلف سازمان را کنترل و هماهنگ کنند تا به اهداف تجاری خود برسند. این موضوع باعث افزایش تمایل مدیران به تحصیل در دورههای آموزشی مختلف در حوزه مدیریت شده است.
تفاوت مدیریت اجرایی و mba
همانطور که پیش از این گفتیم، EMBA را میتوان به عنوان سطح کارشناسی ارشد رشته MBA در نظر گرفت که برای افرادی که تجربه مدیریت دارند، طراحی شده است. با توجه به همین جمله، به طور کلی تفاوت میان این دو رشته را متوجه خواهید شد.
در ادامه تفاوت مدیریت اجرایی و mba را به صورت جزئیتر بررسی کردهایم.
- دانشجویان EMBA یاد میگیرند چگونه ایدههایشان را عملی کنند و تجربههایشان را افزایش دهند؛ اما دانشجویان mba با مهارتهای مدیریتی آشنا میشوند و مباحث تئوری را میآموزند.
- دانشجویان mba آموزشهای جامعتری در حوزه مدیریت میبینند. اما از آنجایی که دانشجویان مدیریت اجرایی با این مباحث از پیش آشنا هستند، مواردی را یاد میگیرند که بتوانند در محیط کاری خود پیاده کنند.
- دوره EMBA برای افرادی است که سابقه مدیریتی دارند؛ اما دانشجویان mba ممکن است هیچ سابقه کاری نداشته باشند.
- دانشجویان EMBA به دنبال اطلاعاتی در سطوح بالاتر مدیریتی هستند، اما دانشجویان mba ابتدا مفاهیم پایه را یاد میگیرند و سپس به سطوح بالاتر میرسند.
- تعداد واحدهای رشته EMBA حدود ۴۵ تا ۵۰ واحد است؛ اما mba حدود ۷۰ واحد درسی دارد.
بررسی تفاوت مدیریت اجرایی و mba به شما کمک میکند تشخیص دهید که کدام رشته برای اهداف شما مناسب است. اما به طور کلی نمیتوان گفت کدام یک از این دو رشته بهتر هستند و بازار کار مطلوبتری دارند. زیرا هرکدام از آنها میتوانند نیاز گروه خاصی از افراد را برآورده کنند. در رابطه با تفاوت DBA و MBA در مقاله دیگر ما بخوانید.
کلام آخر؛ مسیر کوتاهتر و سادهتر چیست؟
مدیران برای اینکه موفق شوند و موفق بمانند، باید به صورت مداوم دانش خود را بروزرسانی کنند و با مباحث روز دنیای مدیریت آشنا باشند. تحصیل در دانشگاهها و رشتههای تحصیلی چون مدیریت اجرایی یکی از راههایی است که میتوان برای افزایش دانش و مهارت در این حوزه از آن استفاده کرد. اما یادگیری مدیریت به صورت کاربردی و در زمان کوتاهتر میتواند بازدهی بهتری داشته باشد. به همین دلیل است که اکثر مدیران ترجیح میدهند با شرکت در دورههای آموزشی تخصصی نقاط ضعفشان را به نقطه قوت تبدیل کنند.
گروه آموزشی دکامی یک مجموعه متخصص در حوزه آموزش مدیریت است که بروزترین اطلاعات بینالمللی را در قالبی کاربردی برای مدیریت سازمانهای ایرانی ارائه میدهد. دورههای آموزشی تخصصی مرکز مدیریت کاربردی ایران، مهارتمحور هستند و میتوانند در کوتاهترین زمان ممکن، بهترین اطلاعات را در اختیار شما قرار دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دورههای آموزشی میتوانید به بخش مربوط به دورهها مراجعه کنید.