مطالعه هدفمند

Information-Technology

یکی از معضلاتی که این روزها نسل ما با آن درگیر است حجم زیاد اطلاعات دنیای امروز است. بله همه ما خوب می دانیم این حجم اطلاعات موجبات پیشرفتهای بسیاری را فراهم کرده است و می دانیم تاثیرات شگرفی بر زندگی بشر امروز داشته است. و هنوز هر روزه میلیونها برابر توان پردازش ما به حجم این اطلاعات افزوده می شود. شاید بپرسید پس چرا من این را معضل نامیده ام؟ در ادامه این را خواهم گفت. اما سوال من این است که آیا ما به اندازه کافی از این اطلاعات بهره می بریم ؟ آیا لازم است که ما از همه این اطلاعات آگاهی داشته باشیم؟بیایید با هم موضوع را  موشکافانه تر  بررسی و نقد نماییم.

این روزها من احساس میکنم این اطلاعات ما را گرفتار استرسی کرده است که از نداشتن زمان کافی برای دسترسی و مطالعه این حجم اطلاعات و ترس از دست دادن آنها ناشی می شود. و بیشتر وقتها با کمی دلهره مشغول بررسی سریع اطلاعات در وب هستیم. و روزانه ساعتها از وقت خود را در جلوی کامپیوتر و با جستجو در اینترنت و خواندن سطحی مطالب بسیاری می گذرانیم. آنقدر حجم اطلاعات بالاست که با ورود به وب برای بررسی و جمع آوری اطلاعات در مورد موضوعی خاص ناخودآگاه بعد از ساعت ها گشت و گذار دهها موضوع دیگر را نیز مورد بررسی قرار داده ایم. و هربار قصد ورود به یک موضوع را داشته ایم موارد جالبی ما را به خود جذب و موضوع اصلی را فراموش نموده ایم. در صورتی که با دقت وضعیت جستجوها و مطالعات خود را مورد بررسی قرار دهیم ممکن است در خوشبینانه ترین حالت ۲۰ درصد مطالب برای ما مفید واقع شوند. و مابقی فقط اطلاعات اخباری و لحظه ای هستند که شاید هرگز نفع و خروجی مثبتی برای ما نداشته باشند.

 البته من مخالف کسب اطلاعات عمومی و اخبار نیستم ولی به نظر من مطالعه این موارد باید ۱۰ درصد زمان ما را بگیرند و مابقی در حوزه های کاریمان صرف شود. چرا که ما در حال حاضر جهت پیشرفت و بهبود نیاز به تخصص داریم. مطالعه جزیی اخبار و گشت وگذار های بی هدف در وب ممکن است چیزی به دانسته های مورد نیاز ما اضافه نکند. از طرفی حجم اطلاعات تخصصی حوزه کاری ما نیز آنقدر گسترده است که فرآگیری همه آنها در زمان و  وقت در دسترس ما نمی گنجد. بسیاری از ما تا توانسته ایم مقاله و کتاب الکترونیکی دانلود کرده و در کامپیوتر خود نگهداری می کنیم. اما واقعا تا کنون چند تا از آنها را مطالعه کرده ایم؟ آیا می دانیم چه چیزهایی را نگهداری می کنیم؟ همه جواب را خوب می دانیم. چرا که اساسا وقت کافی برای خواندن آنها را نداشته ایم و شاید هم بسیاری از آنها را فراموش کرده ایم و ماهها و شاید سالها آنها را در هارد کامپیوتر خود فقط دخیره نموده ایم. پس چکار باید کرد؟

جواب این سوال انجام مطالعات و جستجو های هدفمند است. مطالعه هدفمند، ما را در اینکه چه چیزی را بخوانیم و چه چیزی را نخوانیم راهنمایی میکند. این روش در واقع روش مطالعاتی من است که سالهاست در اولویت بندی و هدفمند نمودن مطالعاتم بکار برده ام و برای من بسیار مفید واقع شده است. حال می خواهم در اینجا آنرا با شما به اشتراک بگذارم شاید چراغی در راه، برای جلوگیری از اتلاف بیهوده زمان برایتان باشد. اما شما تنها به این روش اکتفا نکنید و از خلاقیت خود بهره بگیرید و آموزش خود را گسترش داده تا مطالعات بهتر و مفید تری را داشته باشید.

یکی از راههای یافتن مسیر مطالعاتی و موضوعات مهم و کاربردی در شغلمان تهیه لیست نیازمندیهای شغلی است. با بررسی تمامی جوانب کاری خود می توانیم لیست نیازمندیهای شغلی خود را تهیه و اولویت بندی نماییم. از آنجایی که ممکن است در بسیاری موارد پیش بینی تمامی نیازمندیها مشکل باشد باید اقدام به بررسی فعالیتهای روزانه و ثبت نقطه ضعفهای خود در پایان هر روز کاری نمایید. این روش بسیار کارآمد بوده و من سالهاست که اینکار را انجام می دهم. و توانسته ام هربار ضعفهای بسیاری را کشف و با جستجو و مطالعه آنها را برطرف نمایم. در پایان هر روز مروری سریع بر فعالیتهای روزانه خود داشته باشید و نتایج را در لیست نیازمندیهای شغلی خود ثبت نمایید. الویت بندی را فراموش ننمایید. الویت خود را بر اساس نیاز فعلی و آینده و میزان ارتباط با تخصص خود تعیین نمایید.

هم اکنون شما لیستی از موضوعات مهم و مرتبط با شغل خود دارید که هیچ وقت  پایانی نخواهد داشت. و هر روز و هر ماه موارد جدیدی به آن اضافه می شود. از این پس به دنبال مطالب مفید و کاربردی و مرتبط با لیست خود باشید و هربار که به سراغ اینترنت می روید این لیست را جلوی چشمان خود بگذارید و بر اساس آن به جستجو و مطالعه بپردازید. اینکه می گویم اینها را یادداشت کنید بسیار مهم است چرا که وقتی موضوع جلوی چشمانتان باشد وسوسه گشت و گذارهای بیهوده از شما دورتر می شود. در اوایل کمی سخت است که خود را عادت دهید با این روش کار کنید اما بعد از مدتی جزو عادات شما خواهد شد و درخواهید یافت در زمانی کوتاه مطالب مفید و آموزنده ای که در پیشرفت شغلی شما تاثیر بالایی دارند را آموخته اید. بعد ازمدتی از اینکار لذت خواهید برد و می توانید در شغل خود متخصص و یکی از صاحبنظران باشید.

نکته مهم دیگری که شما باید به آن توجه نمایید آشنایی با تکنولوژی های جدید حوزه کاری شماست. این بسیار مهم است که شما با این تکنولوژی ها و پیشرفتهای حاصل شده آشنا شوید بنابراین باید به روشی، دسترسی سریعی به این موضوعات داشته باشید و برای اینکار نیازی به گشت وگذارهای چندین ساعته هر روزه در وب نداشته باشید. در اینجا نیز من یک راه حل برای شما دارم، می دانیم که وبلاگها و سایتهای بسیاری وجود دارند که در حوزه های مختلف علمی خبررسانی و آموزش می دهند شما باید چند تا از آنها را انتخاب و در آنها مشترک شوید. بدینوسیله هر روزه شما آخرین خبرها را در این حوزه فن آوری در ایمیل خود دریافت خواهید نمود. و یا با اشتراک فید می توانید تمامی آنها را مطالعه نمایید. با اینکار دیگر نیازی به اتلاف ساعتها زمان برای دسترسی به این مطالب نخواهید داشت.

موارد گفته شده تجربیات و راهکارهای من برای استفاده بهینه از این اطلاعات بوده است اگر شما راههای بهتری را برای اینکار دارید می توانید ما و خوانندگان این وبلاگ را هم با روش خود آشنا نمایید تا بتوانیم در مجموع به روش بهینه تر و مفیدتری دست بیابیم.

 

6 thoughts on “مطالعه هدفمند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *