مدیر موفق کیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

مدیر موفق

آیا تا حالا به این نکته فکر کرده‌اید که موفقیت‌های شما به عنوان یک مدیر از کجا می‌آید؟ چگونه می‌توانید یک مدیر موفق باشید و اصلا چه کسی یک مدیر موفق محسوب می‌شود؟

آیا غیر از این است که تلاش‌ها و موفقیت‌های کارمندان شما باعث موفقیت‌هایتان می‌شود؟ باید بدانید که موفقیت کارمندان موفقیت مدیر هم محسوب می‌شود و این یک بازی دو سر برد است.

موفقیت در مدیریت اصول و نکات مختلفی دارد و باید از جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار گیرد. در این مقاله جوانب مختلف یک مدیر موفق را بررسی می‌کنیم و اصول تبدیل شدن به چنین فردی را آموزش می‌دهیم.

 

مدیر موفق کیست؟

مدیریت علمی است که با انسانها سر و کار دارد و انسان‌ها در جوامع مختلف، رفتارهای مختلفی از خود بروز می‌دهند. مثلا شما نمی‌توانید همان رفتاری را که با یک شخص پرخاشگر در سوییس دارید، در ایران نیز داشته باشید. چرا که فرهنگ‌ها و قوانین اجتماعی و اقتصادی کاملا متفاوتی در کشورهای مختلف برقرار است. مدیریت ارتباط مستقیمی با فرهنگ و قوانین اجتماعی و اقتصادی دارد. بنابراین باید مدیریتی منطبق با شرایط مکانی و زمانی داشته باشیم. بنابراین در پاسخ به سوال مدیر موفق کیست، می‌توانیم بگوییم فردی است که می‌تواند هر سازمانی را با توجه به شرایطی که دارد، مدیریت کند.

successful-manager

در ایران قدرت‌های بسیار شگفت انگیزی نظیر عرق ملی و نوع دوستی وجود دارند. در صورتی که این قدرت‌ها در مسیر توسعه هدایت شوند، پیشرفت‌های شگفت انگیزی به دنبال خواهند داشت. این توانمندی‌ها مشخص می‌کنند که مدیر موفق کیست.

برای اینکه مدیر موفقی باشید، ابتدا باید شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی فضای کاری را به خوبی درک و شناسایی کنید. سپس با خلاقیت و ترکیب روش‌های موفقیت در مدیریت، تبدیل به یک مدیر توانمند شوید. مدیریت با توجه به شرایط کارمندان، موفقیت سازمان را به دنبال خواهد داشت. با در پیش گرفتن این متد، نتایج فوق العاده‌ای که به دست می‌آورید که شما را شگفت زده می‌کند و به تجربه می‌فهمید که مدیر موفق کیست. شاید حتی باور نکنید این موفقیت‌ها، دستاورد تصمیم‌های صحیحی است که با توجه به اصول موفقیت در مدیریت گرفته‌اید.

                                                                                           
موفقیت مدیریت و  کامیابی برای یک مدیر یعنی انجام درست کارهای یک سازمان بهتر از آنچه که انتظار می‌رفت.

 

چگونه یک مدیر موفق شویم؟

برای موفقیت باید تمام سعی خود را بکنید که کارمندانتان موفق باشند، کارهایشان را به درستی انجام دهند و بازدهی بالایی داشته باشند. اقداماتی که در ادامه بیان می‌کنیم، پاسخ به سوال «چگونه یک مدیر موفق شویم» است.

  • به جای امر و نهی کردن در کنار آن‌ها باشید.
  • به کارمندان خود در انجام درست کارها کمک کنید. آن‌ها مهم‌ترین سرمایه سازمان شما هستند.
  • پیروزی‌ها را به کارمندانتان نسبت دهید و از آن‌ها قدردانی کنید.
  • مسئولیت شکست‌ها را خودتان بر عهده بگیرید.
  • برای جلوگیری از شکست دیگران با آن‌ها همراهی کنید و پیشنهادهایی برای بهبود ارائه دهید.

How-to-become-a-successful-manager

  • همیشه به کارمندانتان دلیل تلاششان را شرح دهید. اگر کارمندی نداند که علت تلاش فردیش در موفق ساختن صنعت و سازمان چیست از تمام توانایی هایش استفاده نخواهد کرد.
  • کارمندان را به نفع سازمان هدایت کنید. با این کار حتی اگر نیاز باشد، حقوق زیادی بپردازید، باز هم به چشم نمی‌آید.
  • اجازه دهید کارمندان، خود را بخشی مهمی از سازمان بدانند. به یاد داشته باشید که پاسخ به سوال «چگونه یک مدیر موفق شویم» به تمام اعضای مجموعه شما بستگی دارد.
  • به عنوان مدیر موفق، کارمندان را برای تبادل آزادانه نظرات و عقاید تشویق کنید. تبادل نظرات و عقاید در یک سازمان موفق، امری ضروری محسوب می شود.
  • درباره مسائل، مشکلات و حوادث ناگوار رخ داده، خوب فکر کنید و از کارمندان هم اطلاعات بگیرید. اغلب افراد فکر می‌کنند دادن اخبار ناگوار به دیگران کار صحیحی نیست و ممکن است آنها مقصر شناخته شوند. مدیران موفق این باور را از سازمان خود حذف می‌کنند.

 

یک مدیر موفق ابتدا انتظارات خود را شفاف میکند

این که بگویید: «من این را اینطور می‌پسندم و انتظار من این است، حالا برو انجام بده.»

خیلی بهتر از این است که بگویید:

«باید می‌دانستی که من این را می‌خواهم. فکر کردم می‌توانم به تو امید داشته باشم. فکر میکنم باید همه چیز را دقیقا با جزییات به شما توضیح دهم. حتی آن وقت هم مطمئن نیستم بتوانی از انجامش بدی. وای که گند زدی!»

مدیر موفق چه با کارمندان سروکار داشته باشد چه با همکاران و فروشندگان ، انتظارات خودشرا (تا حد امکان) پیشاپیش مشخص می‌کند.

Expectations-of-a-successful-manager

مراقب باشید انتظارات خود را فقط در قالب صحبت‌های پیش پا افتاده‌ای که برای وقت گذرانی صورت می گیرد، مطرح نکنید. خواسته های خود را برای افرادی که به شما گزارش می دهند و یا با شما کار می کنند، صریح و روشن، توضیح دهید. اکنون می‌دانید که اولین ویژگی یک مدیر موفق چیست.

 

یک مدیر موفق به چرایی‌ در انجام کارها اهمیت می‌دهد

به افراد چرایی انجام دادن یک کار را بگویید. در مورد این که چرا این انتظارات را دارید و چرا این انتظارات را منطقی و مثبت می‌دانید، صراحت داشته باشید. تا جایی که می‌توانید آن‌ها را در جریان کارهای مرتبط با خودشان قرار دهید. هنگامی که سیر مشخصی برای کارها تعیین نشده باشد، افراد مسیر خودشان را دنبال می کنند.

 

ویژگی های مدیر موفق در ارتباطات

ارتباطات یکی از مهم‌ترین بخش‌های مدیریت به شمار می‌روند. این موضوع باعث شده است که در این قسمت به صورت اختصاصی ویژگی های مدیر موفق در ارتباطات را مورد بررسی قرار دهیم.

 

افراد را پیوسته برای تبادل نظر تشویق می‌کنند

زمانی که کارمندان در حال تبادل نظر هستند، به دقت به سخنان آن‌ها گوش می‌دهند و از آنها تقدیر و تشکر می‌کنند. همچنین در مواقع لزوم، از نظرات یا اطلاعاتشان بهره می‌گیرند. درخواست حرفه‌ای از کارکنان برای تبادل نظر یکی از مهم‌ترین ویژگی های مدیر موفق است.

 

مدیران موفق برای ایده‌ها و نظرات گوناگون و حتی غیر معمول ارزش قائل می‌شوند

Successful-Communications-Manager

یک مدیر موفق هنگامی که ایده‌ای را می‌شنود که به نظر بی معنا و بی محتوا می‌رسد، بلافاصله آن را رد نمی‌کند. بلکه زمانی را به بررسی آن اختصاص می‌دهد، حتی اگر این نظرات غیر مقبول و ناخوشایند باشند. البته ایده‌های غیرکاربردی نباید زمان و تمرکز زیادی از شما بگیرند. اینکه تصمیم بگیرید به کدام ایده فکر کنید و کدام یک را کنار بگذارید، جزو ویژگی های مدیر موفق است.

 

مدیران موفق در مقابل اختلاف عقاید مقاومت نمی‌کنند.

کارمندان ناراضی در تمام سازمان‌ها وجود دارند. یکی از ویژگی های مدیر موفق این است که بتواند با این دسته از کارمندان ارتباط درستی برقرار کند. این موضوع به اندازه‌ای اهمیت دارد که یک مقاله کامل را به آن اختصاص داده‌ایم.

 

حتما بخوانید:  کارمندان ناراضی. 

 

مدیران موفق گزینه‌های مختلفی را برای اظهار نظر، در اختیار افراد قرار می‌دهند

آنها افراد را مجبور به گفتگوی حضوری با خودشان نمیکنند. بلکه از افراد می‌خواهند نظراتشان را از هر راهی که برایشان راحت‌تر است، بگویند. همچنین به ‌آنها می‌گویند، ممکن است برای روشن کردن برخی سوالات و مسائل و توضیحات بیشتر در آینده با آنها تماس بگیرند. یکی از ویژگی های مدیر موفق این است که کاری می‌کند تا کارمندان با او احساس خوبی داشته باشند.

 

۳ مورد از مهم‌ترین مهارتهای مدیر موفق

  1.  واکنشهایتان درباره افراد پرحرف تحلیل کنید

ببینید ایا مشتاق شنیدن نظرات آن‌ها هستید یا از حضورشان در جلسات دلخور می‌شوید. آیا تصور می‌کنید که حضور آنها سبب کندی پیشرفت کارها می‌شود؟

واکنش‌های شما چگونگی تعاملات افراد با شما را تعیین می‌کنند و بر کیفیت اطلاعات دریافتی‌تان تاثیر می گذارد. واکنش مناسب یکی از مهارتهای مدیر موفق است.

  1.  عملکردهایتان را کنترل کنید و ببینید چگونه با افراد مختلف تبادل اطلاعات دارید.

Performance-analysis-in-communication

اگر تنها با افراد و گروه‌های منتخب به تعامل و تبادل اطلاعات بپردازید، کارآمدی و تاثیر کمتری خواهید داشت. ارتباطات یکی از مهم‌ترین مهارتهای مدیر موفق است.

3.  در برابر تغییرات انعطاف پذیر باشید.

یکی از مهم‌ترین مهارتهای مدیر موفق انعطاف پذیری در برابر تغییرات است. بسیاری از این تغییرات به شکل ناگهانی ایجاد می‌شوند و مدیر باید به گونه‌ای آن‌ها را مدیریت کند که به سازمان آسیب نرسد. مثلا کرونا یک تغییر ناگهانی بود که به بسیاری از کسب و کارها آسیب رساند. اما مدیران منعطف توانستند با موج کرونا و تغییرات ناگهانی آن همراه شوند. آن‌ها کسب و کار خود را به شکل آنلاین پیش بردند و موفق شدند ضررهای ناشی از آن را به صفر برسانند.

 

حتما بخوانید: دوره MBA چیست  

 

جمع‌بندی نکته‌های مهم موفقیت مدیران

موفقیت در مدیریت امری نیست که با آموزش‌های فشرده بتوان به آن دست پیدا کرد. برای تبدیل شدن به یک مدیر موفق باید به صورت مداوم آموزش ببینید و تجربه کسب کنید. به یاد داشته باشید که این مسیر مقصدی ندارد. مدیرانی که تصور می‌کنند به اوج رسیده‌اند و دیگر نیازی به افزایش مهارت ندارند، سقوطشان از همان لحظه آغاز می‌شود.

می‌توان اکثر نکته‌هایِ موفقت مدیریت را که توضیح داده شد در راه‌کارهای در پی آمده جمع‌بندی کرد:

  1.  بین خود و کارمندان و بین کارمندان، رابطه‌ی کاری مؤثر و منسجم ایجاد کنید
  2. به ایجاد تیم و کار تیمی اهمیت دهید
  3.  محیطی مناسب و مثبت برای فعالیت کاری ایجاد کنید
  4. الگوی کارمندانتان شده و بین حرف و عمل خود هماهنگی به وجود بیاورید
  5. با آموزش‌های ضمن کار یا آموزش‌های مستقل به تقویت توان کارمندان خود بپردازید.

به عنوان مطلب تکمیلی، مطالعه‌ی مقاله‌ی مهارتهای کارکنان را افزایش دهید پیشنهاد می‌شود.

19 thoughts on “مدیر موفق کیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

  1. علی مهرابیان میگوید:

    با تشکر از مقالات بسیار مفیدتان
    من قبلا در کلاسهای شما در پتروشیمی شرکت کرده ام و نظرات شما برام جالب بود و از اینکه می بینم دارید اونا رو با همه به اشتراک می گذارید بسیار ممنون هستم جناب مهندس ممکنه این روشها را با جزییات بیشتر و به صورت کاربردی در سایت بگذارید همانطور که خودتون گفتین کتابهای مدیریتی اینقدر پیچیده موضوعات رو گفتن که اصلا آدم بی خیال می شه
    با تشکر

      • وحید فلاحی میگوید:

        جناب آقای دکامی
        باعث افتخار ودلگرمی ما هستید همشهری عزیز با افتخار بیش از دو سال است از مطالب مفید شما استفاده میکنم متشکرم از شما تیمتون

  2. nekoi میگوید:

    با سلام من هم دچار همین مشکل شدم و هیچ کتاب یا مقاله ای را بومی سازی شده نیافتم.آیا ممکنه به کتاب یا مقاله خاصی اشاره کنید که با شرایط ما جور در بیاد/اگه برام ایمیل کنید ممنون میشم/نکویی از اصفهان

  3. samira میگوید:

    به یک مرد شغلی دهید و شما یک کارمند دارید.به یک مرد یاد بدهید چگونه اشتباهاتش را گردن دیگران بیندازد و شما یک مدیر دارید.

  4. علی میگوید:

    سلام
    جالب بود. من به تازگی وقتی را برای بررسی ایده های احمقانه کارکنان صرف می کنم.البته با حضور خودشان، اتاق فکر، تا دیروز این کار را نمی کردم و بلافاصله با یکی دو دلیل رد می کردم.

  5. علی میگوید:

    با سلام
    جالب بود.
    من از بکی از نکات مطرح شده می خواهم استفاده نمایم و ایده های احمقانه یا غیر مفید کارکنان را در جا رد نکنم.
    تا دیروز این طور بود.

  6. فیصل پوراحمدی میگوید:

    مثلا مدیر یه شرکت هستم ولی انقد درگیر کارهای شرکت هستم
    خودم رو بدجور درگیر کارهای فروشندگی و حسابداری و جمع کردن حساب ها و در اخر مدیریت کردم
    حالا نمیدونم چجوری خودم رو از این معرکه بکشم بیرون و فقط به مدیریت برسم هیچ سرجاش نیست و خودم مقصرم لطفا راهنمایی کنید

  7. محمدی میگوید:

    درود من مطالب سایت شما رو دنبال میکنم .خیلی عالی هستند و در روابط خودم و کارمندان و حتی خانواده تاثیر گذار بوده است.و روابط روان و بدون تنشی رو دارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *