کدام کارمندتان به محض خواندن عنوان این مقاله به ذهن شما خطور کرد؟! کارمندی که همیشه عصبانی است و تمام ایده های را به سرعت رد می کند یا کارمندی که مدام در حال نق زدن است؟ در گستره ی وسیع اخلاق ها و رفتارهای انسانی همیشه افرادی هستند که کنار آمدن با آنان مشکل تر از دیگران است. کارمند بدقلق اکثر مواقع با بیشتر مردم مشکل دارد و اغلب کارمندان سازمان هم از مواحه با کارمندان بد قلق دوری می کنند.
به هر ترتیب در بین کارمندان ما ممکن است کارمندان بد قلق و ناسازگار وجود داشته باشد. لذا به عنوان مدیر باید مدیریت کارمندان بدقلق را به عنوان بخشی از مهارتهای مدیریتی بیاموزید. از آنجایی که مدیریت کارمندان بدقلق تقریبا نیاز به مهارت بالایی دارد، برخی مدیران به جای یادگیری این مهارت ترجیح می دهند کارمند بدقلق را حذف کنند. اینگونه صورت مسئله را برای خودشان پاک می کنند و تمام! اگر شما از این دست مدیران هستید، این مقاله خیلی مناسب شما نیست.
اما اگر شما از آن دسته مدیرانی هستید که می دانید بدقلقی کارمند یک نوع رفتار است و باید مهارت برخورد با کارمند بدقلق و کنترل آنان را داشته باشید به ادامه مطلب توجه کنید. شما می توانید به گونه ای موثر با استفاده از بازخورد، با افراد بدقلق رفتار کنید. اگرچه از آنجا که خطر نتیجه ی عکس دادن کوشش شما زیاد است، باید قبل از هر گونه اقدام نهایت دقت در انتخاب نوع رفتار با کارمندان بد قلق را به خرج دهید.
در این مقاله با ۶ نوع کارمند بدقلق و نحوه ی رفتارها با آنها صحبت می کنیم. بعد از خواندن این مقاله دست به کار شوید و به جای حذف این نوع کارمندان، با آنها رفتاری مناسب انجام دهید تا بتوانید از پتانسل های آنها در سازمان استفاده کنید.
۶ نوع کارمند بد قلق در سازمان ها
مدیریت کارمند بدقلق مهارتی است که یادگیری و پرورش آن ممکن است سالها طول بکشد. اما شما به عنوان مدیر باید این کارمندان را شناسایی و به بهترین نحو مدیریت کنید. جهت شناسایی آنها در ادامه با ۶ شخصیت کارمند بدقلق آشنا می شویم:
۱-قربانی Victim
این نوع کارمندان مسئولیت پذیری بسیاری پایینی دارند. در برخورد با این نوع کارمندان بد قلق مدیر باید کاری که کارمند باید انجام دهد، زمان تحویل گزارش کار و کیفیت کار را به صورت صریح و شفاف برای کارمند مشخص کند.
۲- جهنده Hisser
این دسته از کارمندان معمولا وقتی تحریک می شوند با حمله به دیگران، هراس و جار و جنجال ایجاد می کنند. آنها خودرای و قلدر هستند و با اعمال زور آسیب های زیادی را به کارمندان دیگر سازمان می زنند. برای مدیریت آنها عواملی که باعث تحریکشان می شود را پیدا کنید و سپس یک بازه ی زمانی یک تا ۳ ماهه برای رشد و تغییر در نظر بگیرید. اگر دیدید امکان تغییر و تحول وجود ندارد و تغییری حس نکردید حتما جهنده را از سازمان حذف کنید.
۳- شبح Ghost
هر زمان باید کاری در سازمان انجام شود شبح ناپدید می شود و جملاتی نظیر این را می شنوید: “متاسفم، امروز نمییام، دوباره مریض شدم! “، “میرم بیرون قهوه بخورم. زود میام (یه ساعته)!” و جالب اینجاست که به محض انجام شدن کار، شبح پیدا می شود. شما به عنوان مدیر باید با اشبح یک گفتگوی رک و صریح داشته باشید و حتما برای انجام کارهایشان به صورت واضح، زمان مشخص کنید.
۴- منفیباف Negative Nellie
منفیبافها همیشه با نظرات جدید و کارها و اقدامات انجام شده در سازمان، مخالف هستند و در برابر استراتژی ها و فرآیندهای جدید مقاومت میکنند. بهتر است مدیر این کارمندان را در تیم ها مورد استفاده قرار دهد. به دلیل ویژگی های رفتاری که منفی باف ها دارند با قرار گرفتن در تیم، مانع همفکری و یک سویی تیم می شوند و معمولا باعث ایجاد شده تغییرات و نتایج مثبتی در تیم می شوند. مراقب باشید تا آنها را در پست های مدیریتی و کلیدی قرار ندهید.
۵- خودشیفته Narcissist
این نوع کارمندان فقط خودشان را می بینند و مقابل اعضای تیم هستند. در واقع آنها خودخواه هستند و فقط به فکر خودشان و احساساتشان هستند. این یک ویژگی ذاتی در آنهاست و امکان تغییرشان کم است. یک مدیر می تواند با تیزبینی یا شرایطی را ایجاد کند که این فرد دور از تیم و به تنهایی کار کند و یا اگر نیاز به تعامل با دیگران است، با ایجاد انگیزه ای قوی باعث ایجاد تغییر در خودشیفته شود.
۶- انیشتین Einstein
از اسمش مشخص است! انیشتین ها باهوش هستند و خودشان نیز این را می دانند. باهوش بودن آنها هم برای سازمان مثبت است هم منفی. اثر منفی آن این است که این افراد روی عقاید خود سرسخت هستند و کمتر پا پس می کشند. برای مدیریت آنها اجازه بدهید خودشان کارها را تحلیل و نتیجه گیری کنند. اما شرایط را به گونه ای بچینید تا بتوانید انیشتین را در در مواقع ضروری در مسیر صحیح قرار دهید.
چگونه با کارمندان بدقلق رفتار کنیم؟
تا اینجای مقاله در مورد انواع شخصیت کارمندان بدقلق صحبت کردیم. مساله ی مهم این است که به عنوان مدیر چگونه با کارمندان بدقلق رفتار کنیم؟ پیشنهادات زیر می تواند در نحوه برخورد با کارمندان بد قلق به شما کمک کند. لذا به نکاتی که در ادامه می آید خوب دقت کنید و سعی کنید بر اساس آنها عمل کنید و نتایج را بررسی نمایید.
۱- مشکل پیش آمده توسط کارمند بد قلق را تشریح کنید
قبل از هر اقدامی، آن رفتار خاصی از فرد بد قلق را که پذیرفتنی نیست مشخص کنید، این که چه کسی از آن اسیب دیده است، در چه فواصلی رخ می دهد و … اینها میتوانند نکاتی باشد که باید از قبل در مورد آنها اطلاعات کافی جمع آوری کنید. سپس بر کاری که فرد بد قلق و دشوار می تواند برای رفع مشکل انجام دهد تمرکز کنید.
یادتان باشد اگر رفتار نادرست کارمند بدقلق فقط در مورد یک نفر روی می دهد، ممکن است قضیه به جای مشکل رفتاری فرد بیشتر شبیه یک دعوای شخصی باشد. بنابراین نباید این موضوع را به کل رفتار فرد تعمیم دهید. لذا ضروری است حتما این موضوع را هم از قبل بررسی کنید و مطمئن شوید این موضوع جزو خصلت های رفتار فرد بد قلق است و نه فقط یک رفتار خاص آنهم با یک یا چند فرد مشخص.
۲- دلیل رفتار کارمند بد قلق یا ناسازگار را مشخص کنید
به دنبال سرنخ های این نوع رفتار باشید و ببینید چرا این رفتارها از کارمند بدقلق سر می زنند. آیا ذات شغل اینگونه است و یا رفتارهای مدیر و دیگران کارمند را بدقلق کرده است. با بررسی چگونگی رفتارهای فرد بد قلق و دیگران و تعاملات آنها، سرنخ هایی از رفتارهای منفی پیدا شود که نیاز به کنترل و محدود کردن آن وجود داشته باشد.
مشخص کردن دلیل رخ دادن رفتارها از سوی افراد بدقلق، دلیل آزردگی خودتان و یا دیگران می توانند به شما در یافتن راه حل ها بسیار کمک کند. این اطلاعات شما را در مدیریت افراد بدقلق بسیار کمک و هدایت می کند. درک چگونگی و چرایی این رفتارها می تواند در انتخاب نوع برخورد شما با افراد بدقلق بسیار موثر باشند.
۳- زیان های مادی مشکل ایجاد شده توسط فرد ناسازگار را مشخص کنید
رفتار مشکل آفرین همیشه ضررهای مادی به دنبال خواهد داشت. خواه به قیمت کاهش بهره وری و یا به بهای نارضایتی کارمندان دیگر و اعضای تیم باشد، به هر حال زیان های مادی به دنبال دارد. لذا ضروری است که این آسیب ها و ضررهای مادی را مشخص کنید.
اگر میزان ضرر مادی بسیار ناچیز باشد و یا نتوانستید این میزان ضرر را به دلیل اندک بودن محاسبه کنید بهتر است از آن نوع رفتار افراد بد قلق چشم پوشی کنید. یادتان باشد نارضایتی های اعضای دیگر تیم و کاهش بهره وری ها هم ضرر مادی دارند و شاید شما نتوانید عدد ان را بدست بیاورید ولی قطعا زیان مادی خواهد داشت.
۴- برای برخورد با کارمند بدقلق آماده باشید
بسیار خوب حالا که اطلاعات کافی بدست آورده اید اکنون باید با استفاده از این اطلاعات آمادگی لازم برای برخورد با کارمند بدقلق را بدست بیاورید. لذا سوالات زیر را از خودتان بپرسید و به آنها پاسخ دهید.
- چه نگرانی خاصی درباره ی آن مشکل دارید؟
- در این گفتگو با کدام دشواری های احتمالی روبه رو خواهید شد؟
- چگونه با آن برخورد می کنید؟
در مواجهه با کارمندان بد قلق باید برای هر وضعیتی که ممکن است با آن روبه رو شوید آمادگی داشته باشید. بنابراین مشخص کنید که می خواهید چه کاری انجام دهید. سپس در جایی که آرامش و زمان کافی برای شرح دادن اوضاع داشته باشید، جلسه ای ترتیب دهید، سپس اقدام کنید و موضوع را بررسی و اقدامات لازم را انجام دهید.
۵- واکنش های احتمالی فرد بدقلق را شبیه سازی کنید
در صورت حاد بودن موضوع حتما از قبل، با یک نفر دیگر آن وضع آزاردهنده را مطرح کنید و با شبیه سازی موقعیت، واکنشهای احتمالی کارمند بدقلق را از قبل بررسی و راه حل هایی برای آن بیابید. اینگونه با آمادگی بیشتری اقدام خواهید کرد. به یاد داشته باشید شخصی که قصد برخورد با او را دارید فرصتی برای تمرین نداشته است.
این شبیه سازی ها بیشتر برای افراد بسیار مشکل ساز و غیر قابل پیش بینی بسیار حیاتی است چرا که ممکن است شما را در شرایط بدی قرار دهد.
۶- راه حل پیدا کنید
با لحنی عاری از سرزنش به کارمند بدقلق و ناسازگار توضیح بدهید که چرا آن موضوع شما را نگران می کند. مستندات مشخصی ارائه بدهید. سعی نکنید به عنوان راه حل نظر خودتان را تحمیل کنید. با طرح چند پرسش برداشت خود را بیازمایید. روشن کنید که خواهان تغییر آن رفتار هستید.
اگر راه حل نامناسب بود در تغییر آن انعطاف پذیر باشید. به نظر دیگران درباره ی این که او چگونه می تواند مشکل را حل کند گوش کنید. اعتمادتان به توانایی آن شخص برای تغییر کردن را ابراز کنید. در جهت دست یافتن به راه حلی قابل قبول برای هر دو طرف تلاش کنید.
۷- با کارمند بدقلق و ناسازگار ضرب الاجل تعیین کنید.
بعد از توافق بر سر راه حل با کارمند بدقلق و دشوار حتما تعهداتی را مشخص و برای عمل به آن مهلت معین کنید. از شخص بخواهید پایبندی به قولش را اعلام کند و در ضرب الاجل های زمانی پیگیر موضوع باشید و به اقدامات وی بازخوردهای موثری بدهید.
مرحله به مرحله مشاهدات خود را تشریح کنید و در موردش نظر بدهید. دوباره نحوه ی پیشرفت کار را ارزیابی و اگر لازم بود تجدید نظر کنید. اگر تغییری ایجاد نشده بود، مراحل را تکرار کنید. کاملا جدی باشید و قاطع. پرخاشگری و توهین نکنید بلکه با صبوری، قاطعیت خودتان را نشان دهید.
روزهای اوایل مدیریتم با کارمندان بدقلق همیشه با این سوال موجه بودم که چگونه با کارمندان بدقلق رفتار کنیم. بنده طی تجاربی که سالیان سال در سازمان های مختلف کسب نمودم توانستم با رعایت موارد بالا به رشد سازمان ها و البته کارمندان بدقلق کمک کنم و بهره وری بالایی داشته باشم.
سخن پایانی
فراموش نکنید مدیریت افراد بدقلق نیاز به حوصله جدی و انرژی دارد. لذا سعی نکنید از زیر انجام اینکار در بروید و با حذف فرد خودتان را راحت کنید. چرا که در هر زمانی ممکن است کارمندان بدقلق در تیم شما ظاهر شوند.
از طرفی ممکن است شما به مهارتهای آنان نیاز داشته باشید بنابراین نمی توانید انها را حذف کنید. لذا در صورتی که مدیریت کارمندان بد قلق را یاد نگیرید، در ازای آن بهره وری تیم و کارمندان تان را باید فدا کنید.
در بخش “هدیه خود را دریافت کنید” کتاب بازخورد موثر مدیریتی با امکان دانلود رایگان گذاشته شده است ولی با کلیک بر روی کلید دانلود، کتاب دیگری در پنجره بعدی نمایش داده میشود.
متشکرم از زحماتی که برای طراحی سایت خوب و محتوای کاربردی آن کشیده اید.
بررسی شد مشکلی ندارد
سلام در بند ” دلیل رفتار کارمند بد قلق یا را مشخص کنید
در پاراگراف “مشخص کردن دلیل رخ دادن رفتارها از سوی افراد بدقلق و ناسازگارریال همچنین دلیل آزردگی خودتان و یا دیگران می توانند به شما در یافتن راه حل ها بسیار کمک کند. این اطلاعات شما را در مدیریت افراد بدقلق بسیار کمک و هدایت می کند. درک چگونگی و چرایی این رفتارها می تواند در انتخاب نوع برخورد شما با افراد بدقلق بسیار موثر باشند.”
غلط املایی “ناسازگارریال” وجود دارد
سپاسگزاریم از همکاری شما
اصلاح شد
سلام جالب بود ولی مهارت اصلی که باید توسعه و ترویج شود کار با مدیران بدقلق ناشایست است که حداقل مهارتهای مدیریتی را ندارند و با آبرو، شخصیت و اعتبار کارکنان بازی میکنند و برچسب کارکنان بدقلق را به آنها میزنند. درک من اینه که با جانشین پروری و استعدادیابی در حوزه عمل مدیران نالایق و بدقلق را تغییر و تحول استراتژیک در سازمان ایجاد کنیم. سپاسگزارم
با سلام
به هر حال در هر دو گروه مدیران و کارمندان افراد بد قلق، نا لایق و … غیره وجود دارد.
با سلام. لطفا در مورد مدیریت مناسب کارمندان هم اگر توصیه بفرمایید ممنون میشوم. یا چگونگی توانمند سازی و جانشین پروری کارکنان.
مطالب شما بسیار کاربردی. قابل فهم و اجراست. تشکر
با سلام
مدیریت دنیای گسترده ای داره و نیاز به آموزشهای بسیار زیادی دارد. و مدیر باید مهارتهای زیاید را بیاموزد که هر کدام از این مهارتها چندین روز آموزش است مثلا همین توانمندسازی و جانشین پروری یک دوره دو روزه است که در دوره یکساله آموزش می دهیم
مطالب خیلی خوب و آموزنده ای بود اظهار امتنان ولی اگرمدیرانسان بدقلق باشد کارمند با او چگونه رفتاری باید داشته باشد
با سلام
اون هم آموزشهای خاص خودش را دارد که سعی میکنیم در آینده در موردش صحبت میکنیم