موفقیت سازمانی خیلی کم به خودی خود پیش میآید. هرچند که در برخی از صنایع و بازارهای مرتبط به دلایل گوناگون مانند رانت خواری ، نبود رقیب، تصمیمات غلط دولتها و … موفقیت هایی نصیب برخی از سازمانها میکند.
اگر این موارد استثنا را کنار بگذاریم؛ واقعیت این است که برای کسب موفقیت سازمانی شما به عنوان مدیر باید زمینهاش را مهیا کنید، برایش برنامه ریزی کنید و برای عملی شدنش گام بردارید.
حتی وقتی سازمان شما در بهترین موقعیت قرار دارد، شما باید باید دانش کافی برای استفاده از آن را داشته باشید. بنابراین میتوانید برای آینده سازمان و حفظ بهترین جایگاه برنامه ریزی داشته باشید.
اصول موفقیت سازمانی چیست؟
برای رسیدن به موفقیت در هر حوزهای، اصولی وجود دارد که باید به آن توجه داشته باشید. به عنوان مثال اگر بخواهید در ورزش فوتبال موفق شوید، ابتدا باید بدن خود را آماده کنید. سپس باید تکنیکهای فوتبال و قوانین آن را یاد بگیرید. همچنین از نظر ذهنی نیز باید برای شهرتی که از طریق فوتبال به دست میآورید و حواشی آن آماده شوید. بنابراین برای تبدیل شدن به یک فوتبالیست حرفهای، باید از جنبههای مختلف خود را آماده کنید.
موفقیت سازمانی نیز مانند فوتبالیست شدن است. یعنی باید ابعاد مختلف را پوشش داد و روی آنها سرمایه گذاری کرد تا بتوان به نتیجه دلخواه رسید. در ادامه اصول موفقیت سازمانی را به صورت کامل توضیح دادهایم.
- منابع انسانی و مدیریت آنها.
- ارتباط با مشتریان.
- سرمایه و منابع مالی سازمان.
- سیستم سازمان (فعالیتهایی که کارمندان انجام میدهند تا سازمان به هدف برسد).
- اهداف و ارزشهای سازمان.
توصیه هایی برای تبیین موفقیت سازمانی
در قسمتهای قبلی اصولی که باید برای رسیدن به موفقیت در سازمان به آنها توجه داشته باشید را بیان کردیم. اما هر اصلی کلیات یک موضوع را در بر میگیرد و جزئیات را پوشش نمیدهد. اگر طبق اصول رفتار کنید، به مرور زمان درباره جزئیات نیز تجربه کسب خواهید کرد. بعد از مدتی میتوانید چشم بسته هم یک سازمان را به موفقیت برسانید!
در این بخش با ارائه توصیههایی شما را راهنمایی میکنیم تا روند دستیابی به موفقیت را در سازمان خود تسریع کنید.
-
روی عملکرد و اجرا تمرکز کنید
اهداف عملکردی را با اهداف تجاری مرتبط کنید. با این کار افراد میفهمند تلاش آنها روی موفقیت سازمانی تأثیر میگذارد و فعالیتهای آنها در راستای دستیابی به اهداف سازمان است. کارمندان سازمان شما باید این موضوع را به شکل کاملا شفاف درک کنند.
-
خود را وقف پروژههای حیاتی کنید که مستقیما روی موفقیت سازمانی تأثیر میگذارند
روی پروژههایی وقت و انرژی بگذارید که واقعا روی موفقیت سازمان تاثیر داشته باشند. پروژههایی که موفقیت سازمانی را کند میکنند، بدون تردید باید حذف شوند. اگر به هر دلیلی نمیتوانید آنها را حذف کنید، بهتر است به انتهای جدول کاری سازمان خود بفرستید.
-
مدام دنبال فرصتهایی برای گسترش کسب و کار خود باشید
نیازهای مشتریان و فرصتهای تازه را شناسایی و بررسی کنید. این موارد را با مدیر و همکاران خود در میان بگذارید و به دنبال ایدههایی باشید که موفقیت سازمان را تضمین میکند. به دنبال این باشید که بفهمید سازمان شما چگونه میتواند در زمینه فرصتهای تازه بازار نیز فعال باشد. به کمک تیم ایدههای خود را عملی کنید.
-
با افراد در سازمانهای دیگر درباره موفقیت سازمانی صحبت کنید
گفتگو با افراد در سازمانهای دیگر به شما کمک میکند که نظر واقع گرایانهای در مورد سازمانهای دیگر داشته باشید. این موضوع به شما دیدگاهی تازه میدهد.
امروزه مانند سالهای گذشته بین سازمانها رقابت وجود ندارد و بیشتر بحث همکاری مطرح است. مثلا برندهای بزرگی چون اپل و سامسونگ باهم همکاری میکنند! بنابراین سعی کنید با همکارانتان در جهت ایجاد ارزش افزوده برای بازار همکاری داشته باشید.
-
به روش دنبال کردن طرحهای تازه و ابتکارات توجه کنید
شرافت خود یا سازمانتان را برای رسیدن به موفقیت سازمانی قربانی نکنید! سرسخت بودن یک مسئله است، غیرقانونی و غیر اخلاقی بودن مسئله ای دیگر. برخی از سازمانها به دلایل درست، کارهای غلطی انجام میدهند. این موضوع بیش از اینکه منفعتی برای سازمانشان داشته باشد، به ضررشان تمام خواهد شد.
مثلا تصور کنید یک کارخانه به دلیل تحریم نمیتواند مواد اولیه مورد نیاز خود را تأمین کند. به همین دلیل از طریق قاچاق سعی میکند مواد اولیه مورد نیازش را به کشور وارد کند. این راه حل اشتباهی است.
یک مدیر حرفهای تلاش میکند بستری برای تولید مواد اولیه داخل کشور ایجاد کند تا از واردات بینیاز شود!
-
با کارمندان باسابقه صحبت کنید
با افرادی که مسیر سازمان و چشم انداز آینده را میدانند، صحبت کنید. از آنها بپرسید چه چیزی باعث شده تا به مدت طولانی در سازمان شما کار کنند. با این کار بتوانید درک درستی از موقعیتهای موجود داشته باشید. شاید حتی پتانسیلهایی وجود داشته باشد که شما به آنها توجه نکردهاید، اما کارمندان آن را دیدهاند.
-
به هماهنگی بین ارزشهای شخصی و سازمانی توجه کنید
همراستا بودن سیاستهای شما با استراتژیهای سازمانی میتواند موفقیت سازمانی را تقویت کند. این موضوع یکی از شاخصهای کلیدی است. حتی هنگام استخدام نیروهای جدید نیز باید به همراستا بودن ارزشهای شخصی آنها با ارزشهای سازمانی توجه داشته باشید.
همه ما به صورت ذاتی برای دستیابی به ارزشهایمان تلاش میکنیم. بنابراین اگر ارزشهای سازمان هم راستا با ارزشهای تک به تک اعضای سازمان باشد، دستیابی به موفقیت سازمانی امری بدیهی و خودبخودی است.
جمع بندی؛ موفقیت سازمانی یک شبه اتفاق نخواهد افتاد!
در نهایت باید بدانید که روند موفقیت در هر سازمانی، با گذشت زمان و انجام کارهای درست به صورت متمادی ایجاد میشود.
رشد سازمان دقیقا مانند یک دانه بامبو است. حتما میدانید که بامبو پنج سال تمام زیر خاک باقی میماند و به آب و کود نیاز دارد. اما در این پنج سال حتی یک جوانه هم نمیبینید. بعد از آن در طول یک سال ارتفاع آن حتی به ۳۰ متر هم خواهد رسید! رشد سازمان نیز چنین روندی دارد. ممکن است در سالهای اول چیزی مشاهده نکنید. اما بعد از مدتی، موفقیت سازمانی بزرگی را تجربه خواهید کرد.